ZAPOČELA PROVEDBA PROJEKTA NABAVE SPECIJALIZIRANE DIZALICE ZA PLOVILA NA NOVOIZGRAĐENOM DIJELU RIVE U MOŠĆENIČKOJ DRAGI

Nositelj projekta: Županijska lučka uprava Opatija - Lovran - Mošćenička Draga

Naziv projekta: Osuvremenjivanje male ribarske infrastrukture nabavom dizalice za plovila

Razdoblje provedbe projekta: ožujak 2022. – prosinac 2022.

Ukupna vrijednost projekta: 694.375,00 kn

 

Financiranje: Sredstva su dobivena putem natječaja LAGUR-a Vela vrata iz EU Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo.

 

U cilju povećanja konkurentnosti malog ribarskog sektora OMD provedbom projekta planirano je postavljanje nove specijalizirane dizalice za plovila na novoizgrađenoj rivi u Mošćeničkoj Dragi, te kroz navedeno postizanje sljedećih ciljeva:

-  razvoj male ribarske infrastrukture značajne za svakodnevno obavljanje ribolovnih/akvakulturnih djelatnosti i poboljšanje praksi na kopnu;

- doprinos stvaranju preduvjeta za unaprjeđenje djelatnosti kroz diversifikaciju djelatnosti i unaprjeđenje opskrbnog lanca usmjerenog prema turizmu;

- podizanje svijesti o važnosti ribarstva za lokalnu zajednicu.

 

Osuvremenjivanje male ribarske infrastrukture nabavom dizalice za plovila usmjereno je prema potrebama ribarskog sektora s područja općine Mošćenička Draga. Povrh korisnika s područja općine Mošćenička Draga, može se očekivati korištenje dizalice i od strane ostalih ribara s područja susjednih općina i gradova, kao i ostalih vlasnika plovila, među ostalima i domaćih i stranih nautičara.

 

Dizalica koja se namjerava postaviti biti će stupna dizalica s konzolom nosivosti 10 tona. Dohvat dizalice biti će 5 m, visina podizanja 8,8 m, a konzola će se okretati 360°.

ŽLU OLMD trenutno priprema natječajnu dokumentaciju za nabavu dizalice, a postavljanje dizalice u luci Mošćenička Draga može se očekivati tijekom ljeta.