Izleti

Park prirode Učka

Učka je planina koja se uzdiže na istočnom rubu Istarskog poluotoka.

Njena temeljna karakteristika jest bogatstvo prirodnih raznolikosti na relativno malom prostoru. Padine planine obiluju izvorima vode, a njen reljef ispunjavaju kanjoni i doline te brojne špilje i klisure.

Učka je prostor koji nastanjuju i rijetke životinjske vrste. Jedno je od rijetkih lokaliteta u Europi gdje se može naići na Bjeloglavog supa (Gyps fulvus) i Surog orla (Aquila chrysaetos).

Prvi arheološki tragovi ljudskih naseobina na području Učke sežu uistinu daleko u prošlost, više od 12.000 godina prije Krista.

Obalni pojas, prekriven mediteranskom vegetacijom, osobito je gusto naseljen, a u kontinentalnom dijelu nalaze se tek dva naselja, Vela i Mala Učka. Iz primorskih mjesta Kvarnerske rivijere do najvišeg vrha Učke (Vojak 1401m) vode uređeni planinarski putovi.

Sa vidikovca na vrhu planine pruža se spektakularan pogled na Istru, kvarnerske otoke, Gorski kotar, pa čak i talijanske Alpe.

NP Plitvička jezera

Nacionalni park Plitvička jezera osobita je geološka i hidrogeološka krška pojava.

Kompleks Plitvičkih jezera proglašen je nacionalnim parkom 8. travnja 1949. godine, šumovit je planinski kraj u kojem je nanizano 16 manjih i većih jezera kristalne modrozelene boje. Vodu dobivaju od brojnih rječica i potoka, a međusobno su spojena kaskadama i slapovima.

Svojom raznolikošću i ljepotom čine idealnu lokaciju za organiziranje jednodnevnih i vikend izleta za grupe i individualce.

Prostrani šumski kompleksi, iznimne prirodne ljepote jezera i slapova, bogatstvo flore i faune, planinski zrak, kontrasti jesenjih boja, šumske staze i drveni mostići i još mnogo toga dio su neponovljive cjeline koju je i UNESCO proglasio svjetskom prirodnom baštinom, 1979. godine, među prvima u svijetu.

NP Risnjak

Netaknuta priroda i prekrasni vidici čine glavno obilježje jednog od najljepših nacionalnih parkova Hrvatske. Ljubitelji planina uživat će u dvosatnom usponu do samog vrha, na 1.528 metara nadmorske visine. Na vrhu ćete doći do planinarskog doma gdje vas očekuje ukusan ručan te kratki predah prije povratka.

Lovran

Lovran je mjesto s osobito pogodnom klimom i vegetacijom, naseljeno još od rimskih vremena. Tijekom kasnijih stoljeća bio je čak dvaput potpuno srušen, ali Lovran se uvijek ponovo izdigao, da bi u devetnaestom stoljeću postao turističko mjesto. Tome je posebno pogodovala izgradnja dvanaest kilometara duge obalne šetnice (lungo mare) od Voloskog, preko Opatije sve do Lovrana. U okolici grada nalaze su guste šume kestena koji je vrlo cijenjen kao poslastica, a ujedno je i glavni objekt Marunade - svečanosti branja kestena koja se održava svake godine u listopadu.

Mošćenička Draga

Jedna od najljepših plaža na Kvarneru, simbol je Mošćeničke Drage, ovog turističkog i ribarskog mjesta, koja sa starim Mošćenicama i Brsečem seže daleko u prošlost sa svim svojim crkvicama i spomenicima, brojnim vilama krasnog priobalja, tihim ljetnim noćima, sunčanim danima i bistrim morskim uvalama, ribarskim brodovima i punim mrežama, rakovima u vršama, autentičnim selima na proplancima, domaćim vinom i pršutom u konobama.

Mošćenice

Na 173 metara nadmorske visine, dva kilometra iznad Mošćeničke Drage smjestio se srednjovjekovni gradić Mošćenice. Zbog prekrasnog pogleda na cijeli Kvarnerski zaljev, Mošćenice su omiljeno izletište brojnih grupa turista, ali i polazište ljubitelja pješačenja i planinarenja na putu prema starim, napuštenim selima (995 m) planine Učke do kuda vodi pješačka staza.

Osim tipične mediteranske arhitekture, posjetiteljima je iznimno zanimljiv i vidikovac nedaleko od crkve, s kojeg se može vidjeti cijeli Kvarnerski zaljev, te zavičajni muzej i stari mlin za masline Toš. Mošćenice su nekad bile glavno naselje na području, no kasnije se najveći dio stanovnika ipak spustio na more, u Mošćeničku Dragu udaljenu 753 stepenice.

Rijeka – Trsat

Tko danas prođe Rijekom mora biti zadivljen srednjeeuropskim stambenim palačama, s pogledom nostalgično upućenim k usidrenim brodovima koji radoznalom duhu obećavaju avanturu putovanja. Ta danas najprisutnija vizura identiteta Rijeke krije stoljeća povijesti u svojim zakucima i podzemnim slojevima, sve tamo od antičkog naselja Tarsatica. Osjetiti dah te povijesti najbolje se može na starom trsatskom gradu kojega su još u XIII. stoljeću podigli hrvatski knezovi Frankopani. Treba se do vrha, do svetišta Gospe Trsatske, uspeti beskrajnim stubama i tek tada vidjeti kako je neprimjetan prijelaz između moderne lučke i industrijske Rijeke prema drevnom Starom gradu, označenim prolazom kroz toranj sa satom.

U središtu grada smješteno je i duhovno središte, katedrala svetog Vida, barokna građevina u kojoj se meditativna pozornost koncentrira na Tizianovoj oltarnoj slici Uznesenja.

Najveća hrvatska luka, ishodište za one koji kreću autobusima i brodovima prema srednjoj i južnoj Dalmaciji, živ je privredni, upravni i sveučilišni centar na Kvarneru, glavni grad regije u kojem živi 51 % stanovnika Kvarnera. I ovdje se vide palače u baroknom i neoklasicističkom stilu, umjetničke galerije, muzeji i prekrasno kazalište. Rijeka je centar srednjoeuropske kulture i tradicije. Najpoznatiji karneval u zemlji održava se u Rijeci, gdje je zagarantirana atmosfera fascinantne tradicije i svjetskog ugođaja. 

NP Risnjak

Ne propustite posjetiti najveći otok na Jadranskom moru mostom povezan s kopnom. Posjet otoku počinje u uvali Punat gdje se brodom odlazi u etnološki muzej smješten u Košljunu. Zatim slijedi obilazak grada Krka i malog prahistorijskog gradića Vrbnika poznatog po vrhunskom hrvatskom vinu - Vrbničkoj žlahtini.

Postojna

Fantastičan podzemni svijet Postojnske jame stvaran je milijunima godina i kraljevstvo je stalaktita i stalagmita te vrlo zanimljive životinjske vrste: čovječjih ribica. Uvrštena je u najveće i najposjećenije jame svijeta pa ukoliko niste vidjeli ovo čudo prirode svakako požurite. Imajte na umu da je konstantna temperatura jame 8 stupnjeva Celzijevih tijekom cijele godine. Razgled započinje vožnjom turističkim vlakićem koji vas vozi u unutrašnjost jame, a dalje nastavljate pješke sa stručnim vodičem.

Poludnevni izlet uključuje: vožnju modernim turističkim autobusom, stručnog vodiča te ulaznicu za Postojnsku jamu.